ÉÓÔÏÑÉÁ ÔÇÓ ÏÌÏÉÏÐÁÈÇÔÉÊÇÓ

Οι πρþτες μαρτυρßες για την ομοιοπαθητικÞ βρßσκονται στους προúστορικοýς χρüνους. Ο ΜελÜμπους εßναι ο πρþτος θεραπευτÞς για τον οποßο αναφÝρεται üτι χρησιμοποßησε ομοιοπαθητικÞ θεραπεßα. Ο Φýλακος, βασιλιÜς της ΦυλÜκης, ζÞτησε απü το ΜελÜμποδα να θεραπεýσει τη στειρüτητα του γιου του ºφικλου. Ο ΜελÜμπους διÝγνωσε üτι η αιτßα της στειρüτητας του ºφικλου Þταν η βλÜβη των γεννητικþν του οργÜνων που προξενÞθηκε απü το μαχαßρι του πατÝρα του σε μια θυσßα. ΒρÞκαν το μαχαßρι αυτü και απü τη σκουριÜ του Ýφτιαξε Ýνα φÜρμακο που θερÜπευσε τον ºφικλο.

Στον Τρωικü πüλεμο, ο ΤÞλεφος, γιος του ΗρακλÞ και βασιλιÜς της Μυσßας, μονομÜχησε με τον ΑχιλλÝα και τραυματßστηκε. Η πληγÞ του μολýνθηκε και δεν Ýκλεινε, γι´ αυτü πÞγε στο Μαντεßο των Δελφþν απ´ üπου πÞρε την απÜντηση «Ο τρþσας και ιÜσεται», δηλαδÞ εκεßνος που σε τραυμÜτισε, θα σε θεραπεýσει. ¸τσι ο ßδιος ο ΑχιλλÝας θερÜπευσε το διαπυημÝνο τραýμα του ΤÞλεφου με αλοιφÞ που παρασκεýασε απü τη σκουριÜ της λüγχης με την οποßα τον τραυμÜτισε.

Ο πρþτος που διατýπωσε το νüμο των ομοßων εßναι ο ΙπποκρÜτης ο πατÝρας της ιατρικÞς. ΓρÜφει: « Δια τα üμοια νοýσος γßγνεται και δια τα üμοια προσφερüμενα εκ νοσεüντων υγιαßνονται, οßον στραγγουρßην το αυτü παýει ουκ εοýσαν… και βηξ κατÜ το αυτü þσπερ και στραγγουρßη υπü των αυτþν γßγνεται και παýεται… δια το εμÝειν Ýμετος παýεται» (ΙπποκρÜτους, Περß τüπων των κατ´ Üνθρωπον 42 L, 6, 334).

Ο Χριστιανüς Φρειδερßκος ΣαμουÞλ ΧÜνεμαν θεωρεßται ο σýγχρονος θεμελιωτÞς της επιστÞμης της ομοιοπαθητικÞς ιατρικÞς. ΓεννÞθηκε τις 10 Απριλßου 1755 στο Meissen της Σαξωνßας της Γερμανßας. ¹ταν το τρßτο παιδß ενüς ζωγρÜφου πορσελÜνης που εργαζüταν σε Ýνα εργοστÜσιο πορσελÜνης. Ο νεαρüς ΣαμουÞλ Þταν πολý καλüς μαθητÞς και Þταν ο αγαπημÝνος μαθητÞς των δασκÜλων του. Αυτü βοÞθησε πολý το νεαρü ΣαμουÞλ να ολοκληρþσει τις σπουδÝς του γιατß η οικονομικÞ κατÜσταση των γονιþν του δεν του επÝτρεπε να σπουδÜσει. ¸τσι τελεßωσε τις σπουδÝς του με την υποστÞριξη των δασκÜλων του οι οποßοι διÝκριναν σε αυτüν Ýνα Ýμφυτο χÜρισμα για την επιστημονικÞ γνþση.

To 1775 πÞγε στη Λειψßα για ανþτερες σπουδÝς στην ιατρικÞ. Εδþ στη Λειψßα κÝρδιζε το ψωμß του διδÜσκοντας ΓαλλικÜ και ΓερμανικÜ και μεταφρÜζοντας βιβλßα απü Üλλες γλþσσες. Σε αυτü το διÜστημα Ýγινε ειδÞμων πολλþν γλωσσþν üπως Ελληνικþν, Λατινικþν, Αγγλικþν, Ιταλικþν, Εβραúκþν, Συριακþν, Αραβικþν, Ισπανικþν.

Το 1777 συνεχßζει τις σπουδÝς του στο πανεπιστÞμιο της ΒιÝννης. Εκεß γßνεται πετυχημÝνος μαθητÞς του ξακουστοý ιατροý von Quarin.

Το 1779 συνεχßζει τις σπουδÝς του στο πανεπιστÞμιο Erlangen. Εκεß αναγορεýεται διδÜκτωρ ιατρικÞς. Το θÝμα της διατριβÞς Þταν: «ΜελÝτη της αιτιολογßας και θεραπευτικÞς των σπασμωδικþν παθÞσεων».

Απü το 1779 Ýως το 1805 διαμÝνει σε διÜφορες πüλεις, εργαζüμενος ως γιατρüς και μεταφρÜζοντας εργασßες ιατρικÞς και χημεßας ξÝνων συγγραφÝων.


Το 1790 Üρχισε τη μετÜφραση της φαρμακολογßας του Cüllen. O Cüllen Þταν καθηγητÞς ιατρικÞς στο πανεπιστÞμιο του Λονδßνου και αφιÝρωνε 20 σελßδες στη φαρμακολογßα του για τις θεραπευτικÝς ενδεßξεις του περουβιανοý φλοιοý της κιγχüνης, που απÝδιδε τη θεραπευτικÞ του επιτυχßα για το διαλεßποντα πυρετü στο üτι Þταν πικρüς. Ο ΧÜνεμαν δεν Ýμεινε ικανοποιημÝνος με αυτÞν την εξÞγηση και Üρχισε να πειραματßζεται με το φÜρμακο πÜνω στον εαυτü του παßρνοντας καθημερινÜ. Προς μεγÜλη του Ýκπληξη εμφÜνισε συμπτþματα πολý üμοια με τον πυρετü της ελονοσßας. Με βÜση αυτÞν την ανακÜλυψη Üρχισε να πειραματßζεται με Üλλα φÜρμακα. ¸τσι κατÝληξε στο συμπÝρασμα üτι τα φÜρμακα θεραπεýουν τις νüσους γιατß μποροýν να προξενÞσουν üμοιες νüσους σε υγιÞ Üτομα. ΑυτÞ Þταν η ανακÜλυψη του βασικοý νüμου της ομοιοπαθητικÞς.

Το 1810 εκδüθηκε το «¼ργανο της ΟρθολογικÞς ΘεραπευτικÞς ΤÝχνης». Σε αυτü το βιβλßο περιγρÜφει και εξηγεß τις αντιλÞψεις και τη μεθοδολογßα της ομοιοπαθητικÞς και επικρßνει Üλλες θεραπευτικÝς μεθüδους, ιδßως την αλλοπαθητικÞ. Η δημοσßευση του ΟργÜνου ΘεραπευτικÞς εßχε σαν αποτÝλεσμα την Ýναρξη ενüς βßαιου πολÝμου εναντßον του ΧÜνεμαν. Πολλοß καταφÝρονταν εναντßον του αποκαλþντας τον τσαρλατÜνο, αγýρτη, κομπογιαννßτη.

ΠαρÜ τις αντιδρÜσεις ο ΧÜνεμαν συνÝχιζε να ερευνÜ και να εφαρμüζει τη νÝα θεραπευτικÞ. ¸τσι συνÝχισε να ερευνÜ και να πειραματßζεται με νÝες φαρμακευτικÝς ουσßες εμπλουτßζοντας συνεχþς με νÝα φÜρμακα το νÝο θεραπευτικü σýστημα. ¼λα τα νÝα στοιχεßα για τις δρÜσεις των ομοιοπαθητικþν φαρμÜκων αποτÝλεσαν το υλικü της οκτÜτομης φαρμακολογßας του. Το Ýργο του Üρχισε να γßνεται γνωστü και διÜφοροι γιατροß τον προσÝγγισαν και Üρχισαν να μαθητεýουν δßπλα του. ¸τσι η μÝθοδος της ομοιοπαθητικÞς Üρχισε να διαδßδεται και να κερδßζει Ýδαφος.

ΜετÜ την ανακÜλυψη και την εφαρμογÞ της ομοιοπαθητικÞς επß 30 χρüνια (1790-1820), ο ΧÜνεμαν διαπßστωσε επανειλημμÝνα üτι, αν και εßχε πολý καλÜ αποτελÝσματα με τις οξεßες νüσους, δεν εßχε ριζικÜ αποτελÝσματα στη θεραπεßα των χρüνιων νüσων. ΠαρατÞρησε üτι αυτÝς, μετÜ την απομÜκρυνσÞ τους με ομοιοπαθητικÜ φÜρμακα, πÜντα υποτροπßαζαν σε μια λßγο πολý ποικßλη μορφÞ και με νÝα συμπτþματα Þ επανεμφανßζονταν ετησßως με μια αýξηση των ενοχλημÜτων.

ΜετÜ απü προσεκτικÞ παρατÞρηση και μελÝτη, ο ΧÜνεμαν Ýφθασε στο συμπÝρασμα üτι υπÜρχει κÜποιο εμπüδιο στον οργανισμü, που δεν μπορεß να καταπολεμηθεß με τα φÜρμακα Þ με την πιο υγιεινÞ δßαιτα Þ να εξαλειφθεß απü μüνο του. Αυτü το εμπüδιο το ονüμασε μßασμα. Η λÝξη “μßασμα” σημαßνει μüλυσμα, κηλßδωμα, βρþμισμα, μουτζοýρωμα. Θεþρησε ο ΧÜνεμαν, λοιπüν, üτι η ζωτικÞ δýναμη “μολýνεται” απü κÜποιους παρÜγοντες και αυτÞ η “μüλυνση” δημιουργεß τη νüσο. ΔιÝκρινε τρßα μιÜσματα: Το ψωρικü, το συκωτικü και το συφιλιδικü. ¸τσι το 1828 εκδüθηκε η εργασßα του «Χρüνιες νüσοι: η φýση τους και η ομοιοπαθητικÞ τους αντιμετþπιση».

Ο ΧÜνεμαν πÝθανε το 1843. ΠÝθανε στον κολοφþνα της δüξας και του θριÜμβου με üνομα και φÞμη, επιτυχßα και ευημερßα. Εßχε την ευτυχßα να δει το θεραπευτικü του σýστημα να υψþνεται απü την περιφρüνηση στην εκτßμηση.

¢λλη μεγÜλη μορφÞ της ομοιοπαθητικÞς εßναι ο James Tyler Kent. (1849- 1910). ΑνακÜλυψε την ομοιοπαθητικÞ μÝσα απü Ýνα προσωπικü πρüβλημα. Η γυναßκα του, την οποßα αγαποýσε πολý, εμφÜνισε κÜποιο πρüβλημα που δεν μποροýσε να αντιμετωπιστεß με κÜποια θεραπεßα. Καθþς η κατÜστασÞ της χειροτÝρευε, κÜλεσε μετÜ απü παρÜκλησÞ της τον Dr. Phelan, Ýνα φημισμÝνο ομοιοπαθητικü ιατρü. Ο Kent αντÝδρασε αρνητικÜ στη μÝθοδο εξÝτασης η οποßα του φÜνηκε ανüητη. ΜÜλιστα, üταν της Ýδωσε λßγα κοκκßα ζÜχαρης διαλυμÝνα σε νερü για θεραπεßα, γÝλασε θεωρþντας την αγωγÞ ανüητη. ΠÜντως για να μη χαλÜσει το χατßρι της γυναßκας του, της Ýδωσε μια κουταλιÜ και αποσýρθηκε στο γραφεßο του. ΑπορροφημÝνος στα βιβλßα του δεν παρατÞρησε üτι η γυναßκα του κοιμÞθηκε μετÜ απü πολλÝς μÝρες. ¼ταν τη βρÞκε να κοιμÜται του φÜνηκε θαýμα, αφοý üλες οι προηγοýμενες θεραπεßες εßχαν αποτýχει να θεραπεýσουν την αûπνßα της. Με την ομοιοπαθητικÞ θεραπεßα βελτιþθηκε σταθερÜ και η πÜθησÞ της θεραπεýτηκε τελεßως.

Αυτü Ýκανε βαθιÜ εντýπωση στον Kent και Üρχισε τη μελÝτη της ομοιοπαθητικÞς. ¸τσι μετÜ απü σοβαρÞ μελÝτη Üρχισε την πρακτικÞ του ως καθαρüς ομοιοπαθητικüς ιατρüς. Με το Ýργο του Ýγινε διÜσημος. Πολλοß διÜσημοι ομοιοπαθητικοß απ´ üλον τον κüσμο υπÞρξαν μαθητÝς του.

¹ταν διÜσημος για τη γλαφυρÞ διδασκαλßα της ομοιοπαθητικÞς φαρμακολογßας. ΕισÞγαγε επßσης τη χρÞση υψηλüτερων δυναμοποιÞσεων των φαρμÜκων πετυχαßνοντας Ýτσι θεαματικüτερες και μονιμüτερες θεραπεßες. ΑυτÞ η ανακÜλυψη Üλλαξε ριζικÜ την εφαρμογÞ της ομοιοπαθητικÞς. Με το Ýργο του επηρÝασε βαθιÜ τη σýγχρονη ομοιοπαθητικÞ σκÝψη.

O Κωνσταντßνος Hering (1800-1880). Θεωρεßται ο πατÝρας της ομοιοπαθητικÞς στην ΑμερικÞ. Σε ηλικßα 17 ετþν ενδιαφÝρθηκε για την ιατρικÞ και εισÞχθη στο πανεπιστÞμιο της Λειψßας, üπου Ýγινε ευνοοýμενος μαθητÞς του διακεκριμÝνου χειρουργοý Henrich Robbi. Το 1821 κατÜ τη διÜρκεια μιας μεγÜλης εκστρατεßας κατÜ του ΧÜνεμαν, Ýνας μεγÜλος εκδοτικüς οßκος ζÞτησε απü τον Dr. Robbi να συγγρÜψει Ýνα βιβλßο κατÜ της ομοιοπαθητικÞς. Αυτüς επειδÞ δεν εßχε χρüνο συνÝστησε τον Hering. ¸τσι ο Hering Þλθε σε επαφÞ με τη θεωρßα της ομοιοπαθητικÞς. Ο Hering αποφÜσισε να ερευνÞσει την ορθüτητα των παρατηρÞσεων του ΧÜνεμαν. ΕπανÝλαβε το πεßραμα της κινγχüνα και επιβεβαßωσε το ßδιο αποτÝλεσμα του ΧÜνεμαν. ¸τσι το βιβλßο κατÜ της ομοιοπαθητικÞς ποτÝ δεν εßδε το φως της δημοσιüτητας.

Το 1824 συνÝβη κÜτι που Ýκανε τον Hering να πιστÝψει ακλüνητα στην ομοιοπαθητικÞ. Καθþς νεκροτομοýσε Ýνα νεκρü κüπηκε ο δεßκτης του δεξιοý του χεριοý και το τραýμα Ýγινε γρÞγορα γαγγραινþδες. ¸νας μαθητÞς του ΧÜνεμαν τον Ýπεισε να πÜρει ομοιοπαθητικü φÜρμακο και του Ýδωσε Arsenicum album. ΜετÜ απü λßγες δüσεις αισθÜνθηκε καλýτερα και η γÜγγραινα θεραπεýτηκε εντελþς. Απü τüτε ο Hering Ýδειξε μεγÜλο ενδιαφÝρον για την ομοιοπαθητικÞ.

Η συνεισφορÜ του Hering στην ομοιοπαθητικÞ Þταν μεγÜλη. ¸γραψε πολλÜ Üρθρα, μονογραφßες και βιβλßα. ¸κανε αποδεßξεις 72 νÝων φαρμÜκων και εμπλοýτισε σημαντικÜ την ομοιοπαθητικÞ φαρμακολογßα. Διατýπωσε το νüμο κατεýθυνσης της θεραπεßας κοινÜ γνωστü ως «Νüμο της θεραπεßας του Hering». Ο νüμος αυτüς μεταφορικÜ διατυπþνεται ως εξÞς: “Η νüσος απομακρýνεται απü τον οργανισμü, απü πÜνω προς τα κÜτω, απü μÝσα προς τα Ýξω, απü τα σπουδαιüτερα σε ιερÜρχηση üργανα στα λιγüτερο σημαντικÜ και με φορÜ αντßθετη απü αυτÞν με την οποß εισÝβαλε στον οργανισμü”.

Εκτüς απü τους παραπÜνω πολλοß Üλλοι γιατροß βοÞθησαν στην ανÜπτυξη της ομοιοπαθητικÞς. ¸τσι η ομοιοπαθητικÞ αναπτýχθηκε σε üλο τον πλανÞτη. Το χαμηλü κüστος της ομοιοπαθητικÞς σε σχÝση με Üλλες θεραπευτικÝς Ýδωσε τη δυνατüτητα να μπορεß να αναπτυχθεß σε αναπτυσσüμενα κρÜτη. Τα τελευταßα χρüνια υπÜρχει μεγÜλη διÜδοση της ομοιοπαθητικÞς σε üλον τον κüσμο. Εκτüς απü την κλινικÞ της εφαρμογÞ Üρχισαν να ασχολοýνται και ερευνητÝς επιστÞμονες αποδεικνýοντας με τις εργασßες τους την αποτελεσματικüτητÜ της. ¸τσι αρκετÜ πανεπιστÞμια εισÞγαγαν την ομοιοπαθητικÞ στα εκπαιδευτικÜ τους προγρÜμματα.